Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van januari 2009 laat een verslechterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen blijven flink negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers pessimistisch gestemd.

Afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in december wederom afgenomen. De index van de orderpositie is gedaald en komt uit op 92,0 (juli 2000=100). De ondernemers zijn negatiever gestemd over hun orderpositie dan in de voorgaande maand. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers flink negatiever gestemd. Het oordeel over de voorraad gereed product is eveneens negatief. De stemming in deze branche blijft zeer pessimistisch.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Sterke afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in december een nagenoeg gelijke productie als in november. Voor januari tot en met maart 2009 verwachten de ondernemers een verdere sterke afname van de productie. Daarnaast verwachten ze wederom lagere verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze sterk gaat afnemen.

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Verslechterende buitenlandse concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets verslechterd is. Op de buitenlandse markten is de concurrentiepositie eveneens verslechterd. Voor het eerste kwartaal verwachten de ondernemers een sterke afname van de buitenlandse afzet. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal afgenomen en komt uit op 80,6. De ondernemers beoordelen de productiecapaciteit als groot in het vierde kwartaal.