Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2009 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie flink negatief is. De orderontvangsten zijn verder afgenomen en de oordelen zijn negatiever geworden. In hun verwachtingen zijn de ondernemers pessimistisch. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als pessimistisch.

Orderpositie negatiever

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in december fors afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De index orderpositie is verder gedaald en komt uit op 111,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is negatiever geworden. Het oordeel over de voorraad gereed product is eveneens verslechterd. In 2008 is het positieve beeld in deze branche omgeslagen naar negatief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers pessimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in december wederom een veel lagere productie dan een maand eerder. Ze verwachten voor de maanden januari tot en met maart een verdere afname van de productie. Over de toekomstige afzetprijzen zijn de ondernemers somber. De ondernemers zijn flink negatief gestemd over de toekomstige personeelssterkte. Van de ondernemers verwacht nu per saldo ruim een kwart een afname van het aantal werknemers, terwijl deze verwachting ruim twee jaar positief was.

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Verwachting voor januari tot en met maart 2009

Afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt en binnen de EU enigszins verslechterd is. Op de buitenlandse markt buiten de EU is de positie ook iets verslechterd . Voor het eerste kwartaal 2009 verwachten de ondernemers een zeer flinke afname van de buitenlandse afzet. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal fors gedaald en komt uit op 72,4. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal veranderd van normaal naar groot. Van de ondernemers geeft 27 procent te weinig vraag op als mogelijke productiebelemmering.