Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie lijkt 2008 slecht af te sluiten. De eerste tien maanden van het afgelopen jaar zijn voor de branche ronduit slecht verlopen en daar komen de gevolgen van de recente economische teruggang nog eens bij. De omzet was in november fors lager dan een jaar eerder. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet en het volume van de gemiddelde dagproductie waren flink kleiner. De waarde van de orderontvangsten daalde fors. Alleen de afzetprijzen waren iets hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2008 t.o.v. november 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Branche met grootste omzetdaling

In november 2008 daalde de omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie met 20 procent opnieuw fors. De branche had in november voor de dertiende maand op rij de grootste omzetdaling binnen de industrie. Op korte termijn is geen verbetering te verwachten, want ook de waarde van de orderontvangsten was fors lager. De omzet werd negatief beïnvloed door een 14 procent kleiner volume van de gemiddelde dagafzet en een kleiner aantal werkdagen dan in november 2007. Iets hogere afzetprijzen hadden een positieve invloed op de omzet. In binnen- en buitenland daalde de omzet vrijwel even hard.

Waarde orderontvangsten fors lager

De waarde van de orderontvangsten was in november vorig jaar 21 procent lager dan in dezelfde maand in 2007. Het is al de tiende maand op rij dat de waarde van de orderontvangsten kleiner is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Prijzen iets hoger

In november waren de prijzen van grond- en hulpstoffen en halffabricaten van de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna 2 procent hoger dan in november 2007. Mede door de hogere verbruiksprijs verhoogden de ondernemers de afzetprijs. Deze was in november vorig jaar bijna 2 procent hoger. In binnen- en buitenland steeg de afzetprijs in vrijwel gelijke mate.

Fors minder productie

In november 2008 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie 12 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand van 2007. In oktober daalde het volume van de gemiddelde dagproductie al met 14 procent. Met het novemberresultaat is de textiel-, kleding- en lederindustrie binnen de industrie wederom de branche met de slechtste productieresultaten.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

De branche had in het derde kwartaal van 2008 wederom een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Ditmaal was de daling bijna 3 procent. Het is het derde opeenvolgende kwartaal met een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde. In het eerste kwartaal van 2008 was de krimp van het volume van de textiel-, kleding- en lederindustrie 2 procent. Het tweede kwartaal had een ruim 2,5 procent kleiner volume.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen