Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in november teleurstellende resultaten behaald: de omzet nam fors af, de afzet werd kleiner en de productie viel terug. Grondstoffen en producten werden duurder dan in november 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(november 2008 t.o.v. november 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet neemt fors af

In november 2008 verminderde in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie het omzetvolume per gemiddelde werkdag met 7 procent ten opzichte van november een jaar eerder. In het binnenland daalde de afzet met ruim 5 procent en op de exportmarkt met 14 procent. November telde in 2008 twee werkdagen minder dan in 2007. Dit drukte de omzet, terwijl een stijgende afzetprijs de omzet juist verhoogde. Deze ontwikkelingen leidden tot een 12 procent lagere omzet. In het buitenland waren de ontwikkelingen voor de vierde maand op rij ongunstiger dan in het binnenland. Daar nam de omzet met 19 procent af ten opzichte van november 2007. In het binnenland bedroeg de omzetafname 10 procent.

Afzet- en verbruiksprijs stijgen

Producenten rekenden in november 2008 per product gemiddeld een ruim 4 procent hogere prijs. In het buitenland steeg de afzetprijs iets sterker dan in het binnenland. De verbruiksprijs was 4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Productie valt terug

De productie van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was in november bijna 4,5 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2007. Een dergelijke terugval is in ruim vijf jaar niet meer voorgekomen.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het derde kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal groeide het volume nog met bijna 2 procent. Het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie met bijna 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen