Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De mondiale economische teruggang lijkt de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie in zijn greep te hebben. November 2008 was een beroerde maand voor de branche. Samen met de textiel-, kleding- en lederindustrie had deze branche het grootste omzetverlies binnen de industrie. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was voor de derde opeenvolgende maand kleiner. Ook de productie per gemiddelde werkdag was fors kleiner dan in november 2007. Grond- en hulpstoffen werden goedkoper. Hierdoor daalden de afzetprijzen. De orderontvangsten waren beduidend lager.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(november 2008 t.o.v. november 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Fors minder omzet

De omzet was in november vorig jaar 20 procent lager. Sinds 2006 is de omzet nooit meer zo laag geweest. De omzet werd negatief beïnvloed door een daling van ruim 3,5 procent van het aantal verkochte producten. Prijs- en werkdageffecten hadden eveneens een negatieve invloed op de omzet.

Op de exportmarkt waren de ontwikkelingen van de omzet en het omzetvolume per werkdag beduidend gunstiger dan op de binnenlandse markt. In eigen land werd bijna 30 procent minder omgezet. De verkoop per eenheid product was 17 procent kleiner. Op de buitenlandse markt werd 13 procent minder omgezet. De afzet was daar 6 procent groter.

De onderliggende branches verkeren allen in mineur. De omzetverliezen in deze drie subbranches waren fors. Uitgedrukt in eenheden product was de omzet in de chemische en in de rubber- en kunststofindustrie kleiner. De afzet van de Aardolie-industrie groeide bescheiden.

Waarde orderontvangsten chemie fors lager

De waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie was in november vorig jaar 19 procent lager dan in november 2007. Daarmee lijkt een abrupt einde te zijn gekomen aan de maandelijkse groei van de waarde van de orderontvangsten. Al vijf jaar lang noteerden de ondernemers bijna iedere maand een groei.

Prijzen dalen flink

Producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie waren in november 8 procent goedkoper dan een jaar eerder. Enkele maanden geleden was er nog sprake van sterke prijsstijgingen. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in november 2008 in euro’s gemiddeld zo’n 30 procent minder dan in november 2007. Deze prijsdaling vertaalde zich in een 11 procent lagere verbruiksprijs.

Minder productie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde in november 11 procent minder dan in de overeenkomstige maand van 2007. Daarmee is november de vijfde maand op rij waarin er minder geproduceerd werd dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Tot en met november 2008 was de totale productie een fractie kleiner dan in januari-november 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde vertraagt sterk

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het derde kwartaal van 2008 ruim 0,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Het is inmiddels het dertiende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei was in het derde kwartaal beduidend kleiner dan in de eerste twee kwartalen van 2008. Het eerste kwartaal kende nog een volumegroei van bijna 3,5 procent en in het tweede kwartaal van 2008 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met bijna 5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen