Grootste prijsveranderingen december 2008

Ten opzichte van vorige maand

De prijzen van motorbrandstoffen zijn ook in december weer gedaald. Dieselolie was bijna 11 procent en LPG bijna 10 procent goedkoper. Dit komt door de prijsontwikkeling van olie op de wereldmarkt. Door de uitverkoop zijn de prijzen van schoenen in december gedaald. Vooral kinder- en damesschoenen waren goedkoper.

In december waren vooral accommodatie, bloemen en planten, en verse groenten duurder. Verder zijn de prijsstijgingen ten opzichte van november beperkt gebleven.

Ten opzichte van een jaar eerder

De prijzen van autobrandstoffen, zoals LPG en benzine, waren ook fors lager dan vorig jaar december. LPG was bijna 25 procent goedkoper en benzine 17 procent. Verder waren fotoapparatuur, videocamera’s, tv-toestellen en videoapparatuur flink goedkoper.

De prijzen voor tabak lagen fors hoger dan een jaar eerder. Dat komt door de accijnsverhoging per 1 juli 2008. De voorraden van sigaretten en shag met de oude prijs zijn bijna op. Hierdoor komen sigaretten en shag met de nieuwe hogere prijs op de markt. Ook rijst en eetbare oliën waren fors duurder dan vorig jaar.

Top 5 gedaalde en gestegen prijzen

Top 5 gedaalde en gestegen prijzen
Grootste prijsveranderingen