Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van december 2008 laat een verslechterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen blijven flink negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers pessimistisch gestemd.

Afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in november afgenomen. De index van de orderpositie is gedaald en komt uit op 97,2 (juli 2000=100). De ondernemers zijn negatiever gestemd over hun orderpositie dan in de voorgaande maand. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers nog altijd zeer negatief gestemd. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De stemming in deze branche blijft pessimistisch.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Sterke afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in november een flink lagere productie dan in oktober. Voor december tot en met februari 2009 verwachten de ondernemers een verdere sterke afname van de productie. Daarnaast verwachten ze fors lagere verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze nog verder gaat afnemen.

Verwachting voor december tot en met februari 2009

Verwachting voor december tot en met februari 2009