Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van november 2008 laat een licht verbeterd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn licht toegenomen, maar de meeste oordelen blijven nog negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers echter optimistisch gestemd.

Lichte toename orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in oktober licht toegenomen. De index van de orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 103,0 (juli 2000=100). De ondernemers zijn nog altijd zeer negatief gestemd over hun orderpositie. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers iets minder negatief gestemd dan de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De stemming in deze branche blijft pessimistisch.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in oktober een gelijke productie aan september. Voor november tot en met januari 2009 verwachten de ondernemers nog steeds een toename van de productie. Daarnaast verwachten ze nagenoeg gelijk blijvende verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze verder gaat afnemen.

Verwachting voor november tot en met januari 2009

Verwachting voor november tot en met januari 2009