Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2008 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie omgeslagen is. De orderontvangsten zijn verder afgenomen en de oordelen zijn voor het eerst in jaren negatief. Ook in hun verwachtingen zijn de ondernemers pessimistisch. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Afname orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in oktober flink afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. De index orderpositie is verder gedaald en komt uit op 120,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is verder verslechterd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verbeterd. In 2008 is het positieve beeld in deze branche omgeslagen naar negatief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers nu ook pessimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in oktober wederom een veel lagere productie dan een maand eerder. Ze verwachten voor de maanden november tot en met januari een verdere afname van de productie. Wel voorzien ze hogere afzetprijzen. De ondernemers zijn ook niet meer positief over de toekomstige personeelssterkte. Van de ondernemers verwacht nu per saldo bijna een kwart een afname van het aantal werknemers, terwijl deze verwachting ruim twee jaar positief was.

Verwachting voor november tot en met januari 2009

Verwachting voor november tot en met januari 2009