Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van november 2008 laat een negatieve stemming zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn in oktober verder afgenomen en de oordelen blijven flink negatief. Voor de komende maanden zijn de ondernemers ook pessimistisch in hun verwachtingen.

Negatieve oordelen

De ondernemers zagen in oktober een verdere afname in de orderontvangsten ten opzichte van een maand eerder. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 98,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale orderpositie is ondanks een lichte verbetering nog altijd fors negatief. Ook het oordeel over de buitenlandse orderpositie bleef negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is verder verslechterd. De stemming in de branche is in 2008 duidelijk aan het verzwakken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index  

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in oktober een flink lagere productie ten opzichte van een maand eerder. Ze voorzien voor de maanden november tot en met januari een verdere afname in de productie. De branche is verder overtuigd van een stijging van de afzetprijzen de komende maanden. De ondernemers zijn pessimistisch over de personeelssterkte, per saldo verwacht bijna 20 procent een afname.

Verwachting voor november tot en met januari 2009

Verwachting voor november tot en met januari 2009