Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie behoorlijk negatiever is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten zeer fors afgenomen vergeleken met de vorige maand en de oordelen zijn wat negatiever. De ondernemers zijn ook iets pessimistischer over de komende drie maanden, zo wordt er een flinke afname van de productie en personeelssterkte verwacht.

Negatievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in november behoorlijk afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 88,5 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is deze maand flink verslechterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index  

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in oktober een forse productievermeerdering als een maand eerder. Voor de maanden november tot en met januari wordt een veel lagere productie verwacht. De ondernemers verwachten lagere afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo een flinke afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor november tot en met januari 2009

Verwachting voor november tot en met januari 2009