Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in september 2008 meer omzet geboekt dan in september 2007. Daar staat een kleiner afzetvolume en productievolume per gemiddelde werkdag tegenover. De afzet- en verbruiksprijs stegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten viel in september lager uit.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2008 t.o.v. september 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet, minder afzet

In de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was in september het omzetvolume per gemiddelde werkdag ruim 5 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2007. In eigen land nam de afzet met ruim 1,5 procent af en in het buitenland zelfs met bijna 8 procent. September telde dit jaar twee werkdagen meer dan in 2007. Dit had een positief effect op de omzet. Ook hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de verkopen. Op de exportmarkt groeide de omzet met ruim 5 procent en op de binnenlandse markt was groei 14 procent. Per saldo kwam de omzet bijna 9 procent hoger uit. Vooral de transportmiddelenindustrie had een belangrijk aandeel met een omzettoename van circa een kwart.

Met de septembercijfers kan de balans worden opgemaakt over het derde kwartaal. In eenheden product was de afzet met een afname van krap 0,5 procent iets kleiner, terwijl de omzet bijna 6 procent hoger was.

Waarde orderontvangsten blijft op lager niveau

In september nam de waarde van de orderontvangsten in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie met ruim 8 procent af. September is daarmee de derde opeenvolgende maand waarin de waarde van de orderontvangsten op een lager niveau lag dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In het derde kwartaal lag de waarde van de orderontvangsten 13 procent onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder. Een daling met een dergelijke omvang werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2001. Toen daalde de waarde van de orderontvangsten eveneens met 13 procent.

Afzetprijs en verbruiksprijs stijgen

In de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was in september de verbruiksprijs ruim 5 procent hoger dan in september 2007. Deze duurder geworden grond- en hulpstoffen, halffabrikaten en energie bepaalden mede de 4,5 procent hogere afzetprijs. In Nederland werden producten ruim 5 procent duurder en in het buitenland 4 procent. Vooral in de basismetaalindustrie en de metaalproductenindustrie werden de eindproducten in korte tijd snel flink duurder: respectievelijk bijna 9 en ruim 6 procent duurder.

In het derde kwartaal was het beeld vrijwel identiek als in september. De verbruiksprijs steeg met ruim 4,5 procent en de afzetprijs met ruim 4 procent.

Minder productie

In september nam het volume van de gemiddelde dagproductie in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie met ruim 1 procent af ten opzichte van de vergelijkbare maand vorig jaar. Het is inmiddels de tweede maand van dit kalenderjaar dat een lagere productie werd gemeten dan in dezelfde maand van 2007.

In het derde kwartaal lag de productie op vrijwel hetzelfde niveau als in hetzelfde kwartaal van 2007.

Volumegroei bruto toegevoegde waarde

In het tweede kwartaal van 2008 was de volumegroei van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent. In het eerste kwartaal was het volume nog krap 1 procent groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2007. Afgelopen jaar was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie nog de branche met de grootste volumegroei binnen de industrie.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen