Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In september 2008 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie meer omzet geboekt dan in september vorig jaar. Per gemiddelde werkdag werd echter een kleiner omzetvolume behaald. Het productievolume kwam deze maand wel iets groter uit. De afzet- en verbruiksprijs stegen ook ten opzichte september 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2008 t.o.v. september 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger, afzet kleiner

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in september bijna 8 procent kleiner dan in de overeenkomstige maand van 2007. In het binnenland daalde de afzet met ruim 6 procent, terwijl die in het buitenland liefst 13 procent kleiner was.

Het gegeven dat september in 2008 twee werkdagen meer telde dan in 2007 heeft de omzet positief beïnvloed. Daarnaast berekenden fabrikanten hogere afzetprijzen dan in september vorig jaar. De hogere omzet van september kwam vrijwel geheel voor rekening van de resultaten in eigen land. Daar nam de omzet met ruim 7 procent toe, terwijl in het buitenland de omzet met iets meer dan 0,5 procent toenam. Per saldo behaalde de branche een ruim 6 procent hogere omzet. Van de drie subbranches behaalde de bouwmaterialenindustrie als enige een omzetgroei. Tegenover de 16 procent hogere omzet van de bouwmaterialenindustrie staat een afname van de omzet in de houtindustrie en de overige industrie van respectievelijk 3 procent en ruim 5 procent.

In het derde kwartaal was het omzetvolume per gemiddelde werkdag in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijna 6 procent kleiner. De omzet bleef, dankzij de positieve septemberuitkomsten, nagenoeg gelijk aan die van dezelfde periode van 2007.

Prijzen blijven stijgen

In september was in de totale branche de verbruiksprijs bijna 8 procent hoger dan in september vorig jaar. Vooral de bouwmaterialenindustrie heeft te maken met fors duurdere grondstoffen. In deze subbranche ligt de verbruiksprijs ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. De houtindustrie daarentegen, heeft juist te maken met iets goedkopere grondstoffen. In september steeg in de totale branche de afzetprijs met bijna 4,5 procent. Nederlandse klanten betaalden ruim 4 procent meer en buitenlandse afnemers waren bijna 5 procent duurder uit.

Het beeld van het derde kwartaal is vrijwel hetzelfde als dat van september. De verbruiksprijs steeg met bijna 8 procent en de afzetprijs met bijna 4,5 procent.

Meer productie

In september 2008 produceerde de branche krap 0,5 procent meer dan een jaar eerder.

Het derde kwartaal van 2008 bleef de productie vrijwel gelijk aan dezelfde periode van 2007. In de eerste twee kwartalen van 2008 werd gemiddeld nog een groei gemeten van ruim 1,5 procent.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal groeide het volume nog met bijna 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen