Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie nog steeds negatief is. De orderontvangsten zijn afgenomen en de oordelen blijven negatief. In hun verwachtingen zijn de ondernemers eveneens pessimistisch, zo wordt een afname van de buitenlandse afzet verwacht.

Negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in september flink afgenomen ten opzichte van augustus. Het oordeel over de voorraden gereed product is flink verslechterd. De index orderpositie is licht gedaald en bedraagt 79,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is niet veranderd ten opzichte van vorige maand en blijft zeer negatief. Ook over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers negatief gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel  en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verdere afname productie verwacht

In september realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een flink lagere productie dan in augustus. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een verdere daling van de productie. De ondernemers voorzien echter wel een stijging van de verkoopprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand pessimistischer gestemd. Per saldo verwacht nu 11 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor oktober tot en met december 2008

Verwachting voor oktober tot en met december 2008

Afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat in het derde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt niet veranderd is. De ondernemers zagen hun concurrentiepositie op de buitenlandse markt iets verbeteren. De ondernemers voorzien een daling van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal iets gestegen en komt uit op 79,8. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers tevreden.