Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft ook in augustus weer meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2007. Ook het omzetvolume per gemiddelde werkdag was groter. De prijsstijgingen hielden aan, maar werden langzaam kleiner. Alleen het volume van de productie werd kleiner. Tot slot was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het tweede kwartaal van dit jaar vrijwel even groot als in dezelfde periode van 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(augustus 2008 t.o.v. augustus 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Hogere omzet

In augustus 2008 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Op de binnenlandse markt was de omzetgroei bijna 2 procent, terwijl op de exportmarkt ruim 1 procent meer omzet werd geboekt.

De omzet ondervond een sterke positieve invloed van de hogere afzetprijzen. Anderzijds telde augustus dit jaar twee werkdagen minder dan in 2007. Dit had een negatief effect op de omzet. Het omzetvolume per werkdag was bijna 6 procent groter dan in augustus van het voorgaande jaar. De ontwikkelingen van het omzetvolume liepen wel wat meer uiteen op de verschillende markten. Op de binnenlandse markt groeide dit volume ruim 3,5 procent, terwijl de groei op de buitenlandse markt ruim 7 procent was.

Opnieuw prijsstijging

Al ruim een jaar leiden stijgende voedselprijzen tot hogere verbruiks- en afzetprijzen voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De prijsstijgingen worden wel langzaam kleiner. Ook in augustus was dat weer het geval. De verbruiksprijs was bijna 10 procent hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. De afzetprijs lag ruim 5 procent hoger dan in augustus 2007. Voor binnenlandse klanten werden de producten van deze branche bijna 8 procent duurder en afnemers in het buitenland moesten ruim 3 procent meer betalen.

Sterkste productiekrimp

In augustus was het productievolume bijna 5 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2007. Daarmee deed zich de grootste productiekrimp voor in het huidige kalenderjaar.

Volume bruto toegevoegde waarde vrijwel even groot

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal nagenoeg even groot als in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal van 2008 was de volumegroei van de voedings- en genotmiddelenindustrie krap 1 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen