Realisaties: papier- en grafische industrie

De omzet van de papier- en grafische industrie was in augustus 2008 lager dan die van augustus vorig jaar. Er werd gemiddeld per werkdag wel meer eenheden product verkocht en er werd er meer geproduceerd. De orderportefeuille vertegenwoordigde echter een fors lagere waarde. Grondstoffen en eindproducten waren duurder dan een jaar geleden. Verder bleef in het tweede kwartaal van dit jaar het volume van de bruto toegevoegde waarde op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2008 t.o.v. augustus 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet blijft dalen

De papier- en grafische industrie heeft in augustus ruim 6 procent minder omzet geboekt dan in augustus 2007. Tegelijkertijd was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 2 procent groter.

De papierindustrie verkeert al een jaar in zwaar weer. Na de vorige zomer had deze subbranche iedere maand een kleinere afzet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De verliezen werden vooral in het binnenland geleden. In augustus werden in eigen land ruim 1 procent minder eenheden product verkocht. In het buitenland bleef het verlies beperkt tot bijna 0,5 procent. Per saldo werd door de subbranche bijna 1 procent minder producten afgezet. Het omzetbeeld zag er met een daling van ruim 9 procent een stuk ongunstiger uit. Dit komt vooral omdat augustus dit jaar twee werkdagen minder telde en de eindproducten slechts licht in prijs stegen. De omzetdaling op de binnenlandse markt was bijna 9 procent. In het buitenland kromp de omzet met bijna 10 procent.

De grafische industrie heeft in augustus ruim 3,5 procent meer eenheden product verkocht ten opzichte van augustus 2007. Deze toename is vrijwel volledig toe te schrijven aan de 16 procent grotere buitenlandse afzet. De daarbij behorende omzet groeide met 6 procent. In het binnenland werd ruim 0,5 procent meer afgezet bij een bijna 8 procent lagere omzet.

Fors lagere waarde orderontvangsten in papierindustrie

De papierindustrie zag de waarde van de orderportefeuille in augustus met 16 procent afnemen. Met deze afname is augustus de vierde maand op rij waarin de waarde van de orderontvangsten lager is dan in de overeenkomstige maand van 2007.

Prijzen hoger dan in augustus 2007

In augustus was de verbruiksprijs van de papier- en grafische industrie circa 3 procent hoger dan in augustus vorig jaar. Door de gestegen kosten zijn de eindproducten bijna 0,5 procent duurder geworden. De prijsstijging van de eindproducten komt geheel voor rekening van de duurdere producten in eigen land. Nederlandse afnemers betaalden bijna 1 procent meer, terwijl buitenlandse klanten juist 0,5 procent goedkoper uit waren dan een jaar geleden.

In de papierindustrie steeg de verbruiksprijs meer dan gemiddeld in de branche. Eindproducten waren in de grafische industrie iets meer in prijs gestegen dan gemiddeld in de branche.

Weer bescheiden productiegroei

In augustus 2008 werd in de papier- en grafische industrie bijna 1 procent meer geproduceerd dan in augustus 2007. Over de eerste acht maanden van 2008 was de productie vrijwel even groot als in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit niet meer

In het tweede kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde gelijk aan dat van hetzelfde kwartaal van 2007. Hiermee is een einde gekomen aan een veelal geringe volumegroei die zes opeenvolgende kwartalen voortduurde. Zo kon het eerste kwartaal nog worden afgesloten met een bescheiden groei van krap 0,5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen