Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in augustus 2008 minder omzet geboekt dan in augustus 2007. Daar staat een hoger afzetvolume en productievolume per gemiddelde werkdag tegenover. De afzet- en verbruiksprijs stegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten viel in augustus lager uit. In het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(augustus 2008 t.o.v. augustus 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer afzet, minder omzet

In augustus was het omzetvolume per gemiddelde werkdag ruim 3 procent groter dan in dezelfde maand van 2007. Op de exportmarkt nam de afzet met bijna 2,5 procent toe en in het binnenland groeide dit omzetvolume zelfs met bijna 4,5 procent. Augustus telde dit jaar twee werkdagen minder dan in 2007. Dit had een negatief effect op de omzet. Anderzijds hadden hogere afzetprijzen een positief effect op de omzet. In het buitenland werd een negatief omzetresultaat van ruim 3 procent gemeten, terwijl op de binnenlandse markt een bescheiden groei van amper 0,5 procent werd geregistreerd. Per saldo kwam de omzet bijna 2 procent lager uit.

Waarde orderontvangsten op laag niveau

De producenten van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie zagen in augustus 2008 de waarde van de orderontvangsten met circa een vijfde afnemen ten opzichte van augustus een jaar eerder. De daarbij behorende indexwaarde had het laagste peil van de afgelopen drie jaar.

Afzetprijs en verbruiksprijs stijgen

In de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie waren de prijzen van grond- en hulpstoffen en energie in augustus 4,5 procent hoger. Deze hogere verbruiksprijs vertaalde zich in een bijna 4,5 procent hogere afzetprijs. In Nederland werden de producten ruim 5 procent duurder en in het buitenland ruim 3,5 procent. Vooral in de basismetaalindustrie en de metaalproductenindustrie stijgen de prijzen flink. Producten in deze subbranches werden respectievelijk bijna 8 en bijna 7 procent duurder.

Meer productie

In augustus groeide het volume van de gemiddelde dagproductie met 1 procent ten opzichte van de vergelijkbare maand vorig jaar.

Volumegroei bruto toegevoegde waarde

In het tweede kwartaal van 2008 was de volumegroei van de bruto toegevoegde waarde ruim 2 procent. In het eerste kwartaal was het volume nog krap 1 procent groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2007. Afgelopen jaar was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie nog de branche met de grootste volumegroei binnen de industrie.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen