Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in augustus bemoedigende omzetresultaten behaald. De omzet was weliswaar lager dan in augustus vorig jaar, maar dit kwam vooral doordat augustus twee werkdagen minder telde dan in 2007. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam, na de teleurstellende juli-uitkomst, iets hoger uit. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie was in augustus iets hoger. Grondstoffen en producten waren duurder dan in de overeenkomstige maand van 2007. In het tweede kwartaal groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(augustus 2008 t.o.v. augustus 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Lagere omzet, meer afzet

Na vier maanden van forse krimp was het omzetvolume per gemiddelde werkdag in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie in augustus 1 procent groter dan in de vergelijkbare maand van 2007. Op de buitenlandse markt daalde de afzet met 11 procent, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de ruim 4,5 procent grotere afzet in eigen land. De vergelijkbaarheid van de omzet van augustus 2008 met die van augustus 2007 wordt niet alleen bemoeilijkt doordat augustus dit jaar twee werkdagen minder telde, maar ook door hogere afzetprijzen. Augustus is de vierde maand op rij waarin de omzet lager uitkomt dan in de overeenkomstige maand van het vorige jaar. Een binnenlandse omzetreductie van krap 0,5 procent en een omzetdaling van ruim 15 procent op de exportmarkt resulteerden in een bijna 4 procent lagere totale omzet.

Afzet- en verbruiksprijs stijgen

In de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie werden producten bijna 4,5 procent duurder. Binnenlandse afnemers waren daarbij iets voordeliger uit dan buitenlandse klanten. De verbruiksprijs lag circa 8 procent hoger dan in augustus vorig jaar. Vooral de bouwmaterialenindustrie was duur uit. Deze subbranche moest in augustus 12 procent meer betalen voor grond- en hulpstoffen. Daar staat tegenover dat de grond- en hulpstoffen van de houtindustrie bijna 1 procent goedkoper werden.

Meer productie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in augustus per gemiddelde werkdag ruim 0,5 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit kon de tegenvallende juli-uitkomst niet compenseren, want in beide zomermaanden werd 0,5 procent minder geproduceerd dan in dezelfde periode van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal groeide het volume nog met bijna 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen