Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van september 2008 laat nog altijd een negatief beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen blijven negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers echter optimistisch gestemd.

Afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in augustus in vergelijking met juli afgenomen. Vooral op de buitenlandse markt was sprake van een flinke afname. Het oordeel over de orderontvangsten is verder verslechterd. De index van de orderpositie is verder gedaald en komt uit op 97,3 (juli 2000=100). De ondernemers zijn nog altijd negatief gestemd over hun orderpositie. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers negatiever gestemd dan de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. De stemming in deze branche wordt met de maand pessimistischer.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

2008-09-25-o-p

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in augustus een lagere productie dan in juli. Voor september tot en met november 2008 verwachten de ondernemers nog wel een flinke toename van de productie. Daarnaast verwachten ze dat de verkoopprijzen voor hun producten gaan stijgen. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze verder gaat afnemen.

Verwachting voor september tot en met november 2008

Verwachting voor september tot en met november 2008