Economische groei in het tweede kwartaal van 2008 komt uit op 3,0 procent

De groei van de Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2008 iets verder teruggelopen, tot 3,0 procent. In het eerste kwartaal lag het bruto binnenlands product (bbp) nog 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee komt de groei in het eerste halfjaar van 2008 uit op 3,2 procent. De economie groeide hiermee nog altijd behoorlijk sterk, maar de groei was iets lager dan het gemiddelde van 3,5 procent over 2007. Vergeleken met het eerste  kwartaal van 2008 de Nederlandse economie groeide met maar 0,1 procent.

Bruto binnenlands product

Bruto binnenlands product

Export en investeringen stimuleren de economische groei

De groei van de Nederlandse economie wordt gedragen door de investeringen en de export. De investeringsgroei is in het tweede kwartaal flink aangetrokken. De groei van de invoer en uitvoer van goederen en diensten is duidelijk afgezwakt. De groei van de consumptie was nagenoeg gelijk aan die in het eerste kwartaal van 2008.

Ontwikkeling bestedingen

Ontwikkeling bestedingen

Financiële en zakelijke dienstverlening  levert grootste bijdage aan de groei

In het tweede kwartaal van 2008 leverde de financiële en zakelijke dienstverlening zoals gebruikelijk de grootste bijdrage aan de economische groei. Maar ook de delfstoffenwinning, dankzij een forse toename van de aardgasproductie, en de gezondheidszorg en overige diensten leverden een flinke bijdrage. De bijdrage van de industrie was iets groter dan in het eerste kwartaal.

Bijdragen bedrijfstakken aan de bbp-groei in het tweede kwartaal van 2008

Bijdragen bedrijfstakken aan de bbp-groei in het eerste kwartaal van 2008