Monitor architecten en ingenieurs tweede kwartaal 2008

In het tweede kwartaal hebben de architecten- en ingenieursbureaus meer omgezet dan in de overeenkomstige periode een jaar eerder. De omzetgroei was iets lager dan in het eerste kwartaal van 2008. De stemming onder de ondernemers is positief te noemen. In hun verwachtingen voor het derde kwartaal zijn ze zeer optimistisch. Deze branche is het best gestemd van de branches in de zakelijke dienstverlening.

Omzetgroei blijft achter bij eerste kwartaal

De architecten- en ingenieursbureaus hebben in het tweede kwartaal van 2008 bijna 7 procent meer omgezet dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In het eerste kwartaal kwam de omzet nog bijna 8 procent hoger uit. De architecten- en ingenieursbureaus presteerden in het tweede kwartaal modaal binnen de gehele zakelijke dienstverlening. Die branche zette ruim 8 procent meer om dan in de overeenkomstige periode een jaar eerder.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Ondernemers positief gestemd

Uit de conjunctuurtest van juli 2008 blijkt dat de ondernemers in deze branche nog altijd positief gestemd zijn. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in het tweede kwartaal verder toegenomen. Het oordeel over deze orderontvangsten is dan ook positiever dan in het vorige kwartaal. Volgens de ondernemers zijn de aan afnemers berekende afzetprijzen iets toegenomen in het tweede kwartaal. Ook is de personeelssterkte verder toegenomen. Het oordeel over het economische klimaat is positief, maar wel wat minder dan in voorgaande kwartalen.

Oordeelover orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Toename in orderontvangsten verwacht

In hun verwachtingen voor het derde kwartaal van 2008 zijn de ondernemers zeer optimistisch. Er wordt een verdere toename van de orderontvangsten voorzien, evenals een stijging van de afzetprijzen. Ook verwachten de ondernemers een verdere toename van de omzet. Meer dan 30 procent van de ondernemers verwacht een uitbreiding van de personeelssterkte in het derde kwartaal. Tevens geeft ruim 40 procent van de ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering vormt voor de zakelijke activiteiten.

Verwachting voor het derde kwartaal 2008

Verwachting voor het derde kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.