Monitor horeca tweede kwartaal 2008

De horeca heeft in het tweede kwartaal een omzetgroei van 0,7 procent gerealiseerd. De groei is beduidend lager dan voorgaande kwartalen. De stemming onder de ondernemers is ook verder afgezwakt in het tweede kwartaal. Zo zijn de oordelen over het economische klimaat negatiever dan vorig kwartaal. Voor het derde kwartaal zijn de verwachtingen eveneens minder optimistisch.

Restaurants en cafetaria’s zetten minder om

Restaurants en cafetaria’s hebben het tweede kwartaal afgesloten met een omzetverlies. De omzet daalde met 1,6 procent. De hotels deden het beter, hun omzet nam 4,8 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Mede door deze hoge groei behaalde de traditionele horeca in zijn geheel in het tweede kwartaal een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent. Dit is de laagste omzetgroei sinds 2004.

Omzetontwikkeling horeca

Omzetontwikkeling horeca

Vraag naar personeel blijft groot

Het aantal vacatures was in het tweede kwartaal nog steeds erg hoog. Eind juni waren er 16 300 openstaande vacatures. De dynamiek is ondanks de afgenomen omzetgroei ongewijzigd in vergelijking met het tweede kwartaal van 2007. Er ontstonden in het tweede kwartaal 23 duizend nieuwe vacatures, dat zijn er net zoveel als een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag met 21 duizend op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Minder positieve oordelen

Uit de conjunctuurtest van juli blijkt dat de positieve stemming onder de ondernemers in de horeca verder aan het afzwakken is. De ondernemers zagen gedurende het tweede kwartaal de ontvangsten van orders, boekingen, reserveringen en contracten nog wel toenemen. De tevredenheid over deze ontvangsten is in de loop van het tweede kwartaal echter afgenomen. De personeelssterkte is in het tweede kwartaal verder toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat is echter verder verslechterd en zelfs negatief in juli. De stemming onder de ondernemers is sinds 2007 aan het afzwakken.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Ondernemers nog licht optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers zijn duidelijk minder optimistisch in hun verwachtingen voor het derde kwartaal van 2008 dan dat ze voor het tweede kwartaal waren. Per saldo verwacht nog 11 procent een stijging van orders, boekingen, reserveringen en contracten. De afzetprijzen zullen naar verwachting in het derde kwartaal nauwelijks stijgen. De ondernemers verwachten daarom nog maar een beperkte toename van de omzet in het derde kwartaal. Verder verwachten de ondernemers een toename van de personeelssterkte in het derde kwartaal.

Verwachting voor het derde kwartaal 2008

Verwachting voor het derde kwartaal 2008

Prijzen 4 procent gestegen

De prijzen in de traditionele horeca zijn in het tweede kwartaal verder gestegen. In vergelijking met vorig jaar lagen de prijzen gemiddeld 4,1 procent hoger. De algemene inflatie kwam in het tweede kwartaal uit op 2,3 procent, bijna 2 procentpunt lager dan in de horeca. De verkopen in de traditionele horeca zijn in het tweede kwartaal met 3,5 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. De verkopen namen al langer af maar de daling was nu beduidend groter dan in voorgaande kwartalen. Gecorrigeerd voor gestegen prijzen werd het tweede kwartaal toch nog met een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent afgesloten.

Prijsontwikkeling

Prijsontwikkeling

Beste omzetresultaat voor hotels

Hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, hebben in het tweede kwartaal de grootste bijdrage geleverd aan de totale omzetgroei in de traditionele horeca. De omzet nam met 4,8 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De groei was wel iets lager dan voorgaand kwartaal. Desondanks hebben de hotels minder last ondervonden van de afgenomen bestedingen in de horeca dan de overige horecabranches.

Omzetontwikkeling hotels

Omzetontwikkeling hotels

Omzetdaling restaurants

De restaurants moesten in het tweede kwartaal genoegen nemen met een omzetdaling. De omzet daalde met 1,7 procent. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de omzet is afgenomen. De prijzen stegen in het tweede kwartaal met 4,1 procent. Restauranthouders zagen zich genoodzaakt om de gestegen inkoopprijzen van vooral vis en rundvlees aan de klant door te berekenen. Het omzetvolume kwam 5,6 procent lager uit dan een jaar eerder.

Omzetontwikkeling restaurants
Omzetontwikkeling restaurants

Ook cafetaria’s in de min

Ook de cafetaria’s, inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodbedrijven, zagen de omzet in het tweede kwartaal afnemen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet met 1,5 procent. Verleden jaar realiseerden de cafetaria’s in het tweede kwartaal nog een omzetgroei van 10 procent en daarmee waren ze een van de grootste stijgers in de horeca. De prijzen zijn in het tweede kwartaal 3,6 procent hoger uitgekomen. Gecorrigeerd voor deze prijsstijging namen de verkopen met 4,9 procent af.

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Lichte omzetgroei cafés

Ook cafés verkochten in het tweede kwartaal minder. Het omzetvolume daalde met 3 procent. Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal dat het omzetvolume afnam. De prijzen stegen gemiddeld met 3,5 procent. Het tweede kwartaal werd hierdoor met een bescheiden omzetgroei van 0,4 procent afgesloten. Het EK voetbal heeft de cafés geen extra omzet opgeleverd. De omzet nam in juni zelfs met 2 procent af en daarmee was juni de slechtste maand van het kwartaal.

Omzetontwikkeling cafés
Omzetontwikkeling cafés

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca