Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2008 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie vrijwel onveranderd is. De orderontvangsten zijn iets afgenomen en de oordelen zijn vergelijkbaar met vorige maand. Er wordt een toename van de productie in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht pessimistisch.

Lichte afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in juli hun orderontvangsten licht afnemen ten opzichte van juni. Vooral op de buitenlandse markt zijn de orders afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is echter niet veranderd. De tevredenheid over de buitenlandse orderpositie is afgenomen en de ondernemers zijn over de totale orderpositie net zo tevreden als de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg niet veranderd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in juli gedaald ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename in de productie. Verder verwacht men gelijk blijvende afzetprijzen. De verwachting over de personeelssterkte is nagenoeg hetzelfde gebleven als de vorige maand.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008