Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets minder negatief is geworden. De orderontvangsten zijn afgenomen, maar de oordelen zijn minder negatief. In hun verwachtingen zijn de ondernemers eveneens minder pessimistisch dan in voorgaande maanden.

Minder negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in juli flink afgenomen ten opzichte van juni. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is echter minder negatief. Ook het oordeel over de voorraden gereed product is minder negatief. De index orderpositie is licht gestegen en bedraagt 83,1 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is minder negatief dan vorige maand. Ook over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers minder negatief gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

In juli realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een lagere productie dan in juni. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een lichte daling van de productie. De ondernemers verwachten echter wel een stijging van de verkoopprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand minder pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht nu 1 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008