Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van augustus 2008 laat een negatief beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn afgenomen en de meeste oordelen zijn negatief. Over de toekomstige productie zijn de ondernemers optimistisch gestemd.

Afname orderontvangsten

De totale orderontvangsten zijn in juli in vergelijking tot juni afgenomen. Op de binnenlandse markt was een afname van de orderontvangsten, terwijl op de buitenlandse markt sprake was van een toename. Het oordeel over de orderontvangsten is verder verslechterd. De index van de orderpositie is iets gedaald en komt uit op 102,9 (juli 2000=100). De ondernemers zijn nog altijd negatief gestemd over hun orderpositie. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers negatiever gestemd. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verbeterd ten opzichte van de vorige maand. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juli een lagere productie dan in juni. Voor augustus tot en met oktober 2008 verwachten de ondernemers een flinke toename van de productie. Daarnaast verwachten ze dat de verkoopprijzen voor hun producten gaan dalen. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze iets gaat afnemen.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008