Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie niet veranderd is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten gelijk aan vorige maand en de oordelen zijn dan ook onveranderd. De ondernemers zijn iets optimistischer over de komende drie maanden, er wordt een lichte toename in productie voorzien.

Gelijk blijvende oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in juli gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook onveranderd. Het oordeel over de voorraad gereed product is verslechterd. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 91,9 (juli 2000=100). Het oordeel over zowel de totale als buitenlandse orderpositie is niet veranderd deze maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juli eenzelfde productie als een maand eerder. Voor de maanden augustus tot en met oktober wordt een lichte toename van de productie verwacht. De ondernemers verwachten sterk stijgende afzetprijzen. Daarnaast voorzien zij per saldo nagenoeg geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2008