Realisaties: papier- en grafische industrie

De omzet van de papier- en grafische industrie daalde in juni ten opzichte van juni vorig jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet was kleiner. Daar staat een bescheiden productiegroei tegenover. De waarde van de ontvangen orders was in juni lager. De verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2008 t.o.v. juni 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Minder omzet in juni

In de eerste helft van dit jaar heeft de branche, vooral door toedoen van de papierindustrie, moeite om dezelfde omzetresultaten als vorig jaar te behalen. Juni is al de vierde maand van 2008 waarin de omzet lager was dan in de overeenkomstige maand van 2007. In het binnenland werd bijna 3,5 procent minder omgezet en op de exportmarkt kwam de omzet ruim 2 procent lager uit. Per saldo bleef de omzet bijna 3 procent onder het niveau van juni 2007.

In de papierindustrie was het volume per gemiddelde werkdag bijna 9 procent kleiner dan in juni 2007. Dit is al de tiende maand op rij dat er minder producten verkocht zijn dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. In binnen- en buitenland was het verlies vrijwel even groot. Doordat de producten bijna 1,5 procent duurder werden, kwam de omzet ruim 7 procent lager uit: in het binnenland 7 procent en in het buitenland bijna 8 procent. Hiermee is de papierindustrie vrijwel geheel verantwoordelijk voor de lagere uitkomsten van de totale branche.

In juni heeft de grafische industrie ruim 1 procent minder eenheden product verkocht. Dit komt geheel op het conto van de bijna 3,5 procent kleinere binnenlandse afzet. De daarbij horende omzet was met ruim 2 procent gedaald. In het buitenland waren de ontwikkelingen een stuk rooskleuriger: het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam bijna 9 procent groter uit en de omzet nam met bijna 8 procent toe.

In het tweede kwartaal van 2008 werd door de papier- en grafische industrie ruim 1 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Het volume bleef 4 procent achter.

Lagere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In juni 2008 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie 5 procent lager dan in juni vorig jaar.

De orderontvangsten van mei waren eveneens teleurstellend. Het goede resultaat van april kon de mindere uitkomsten van mei en juni niet compenseren, zodat het tweede kwartaal werd afgesloten met daling van 1 procent.

Prijzen hoger dan in juni 2007

Voor uit het buitenland afkomstige grond- en hulpstoffen werd in juni 2 procent meer betaald. De grond- en hulpstoffen van Nederlandse herkomst stegen relatief een stuk meer in prijs. Per saldo kwam de verbruiksprijs 3 procent hoger uit. Door de gestegen kosten zijn de eindproducten 1 procent duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen in juni bijna 1,5 procent in prijs ten opzichte van juni 2007. Op de exportmarkt betaalden klanten slechts een fractie meer voor het Nederlandse fabricaat.

De verbruiks- en afzetprijzen zijn in de afzonderlijke subbranches eveneens gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs toenamen.

De ontwikkelingen in het tweede kwartaal van 2008 waren nagenoeg gelijk aan die van juni.

Iets hogere productie

In juni 2008 werd in de papier- en grafische industrie 0,5 procent meer geproduceerd dan in juni 2007.

Over het tweede kwartaal bekeken was de productie vrijwel gelijk gebleven aan die van juni vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het eerste kwartaal van 2008 kon worden afgesloten met een iets groter volume van de bruto toegevoegde waarde. Het volume groeide in dit kwartaal amper een fractie minder dan 0,5 procent. In het vierde kwartaal van 2007 kwam de groei eveneens krap 0,5 procent hoger uit dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. Over geheel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de papier- en grafische industrie met ruim 1 procent ten opzichte van 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen