Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in juni 2008 meer omgezet en per gemiddelde werkdag een groter omzetvolume behaald dan in juni 2007. Het productievolume was ook groter. De waarde van de orderontvangsten viel lager uit. De afzet- en verbruiksprijs stegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(juni 2008 t.o.v. juni 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet en afzet nemen toe

In juni heeft de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie bijna 7 procent meer omgezet. Op de binnenlandse markt zette de branche 9 procent meer om dan in juni vorig jaar. In het buitenland was de omzetgroei 5 procent. Naast hogere prijzen heeft vooral een grotere afzet in juni de omzet positief beïnvloed. Opvallend gegeven is dat in deze maand van alle industriële branches alleen de metaal meer heeft afgezet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam 4 procent groter uit dan in juni 2007. Met 5 procent nam de binnenlandse afzet sterker toe dan die op de exportmarkten, waar ruim 3 procent meer werd afgezet.

Met de juni-uitkomst kwam de omzet van de branche over het tweede kwartaal van 2008 ruim 8 procent hoger uit. Deze kwartaalgroei is ruim 1 procentpunt hoger dan de groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was in het tweede kwartaal ruim 4 procent hoger dan in het overeenkomstige kwartaal vorig jaar.

Waarde orderontvangsten lager

De producenten van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie zagen de waarde van de orderontvangsten ruim 3 procent afnemen ten opzichte van juni een jaar eerder. In de transportmiddelenindustrie zakte met ongeveer een derde de waarde opnieuw fors. Het is de vierde maand op rij dat de waarde van de orderontvangsten in deze subbranche fors lager uitkomt dan in de overeenkomstige maand van 2007.

De branche sloot het tweede kwartaal af met een waarde die bijna 1,5 procent lager was dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit verlies wordt grotendeels veroorzaakt door de transportmiddelenindustrie. Het is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2005 dat in de metaal de waarde van de orderontvangsten lager uitvalt dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder.

Afzet- en verbruiksprijs stijgen

De afzetprijs is in juni 2,5 procent hoger uitgekomen dan in dezelfde maand van 2007. Binnenlandse afnemers betaalden bijna 4 procent meer per gereed product en hun buitenlandse collega’s ruim 1,5 procent meer. De verbruiksprijs was in juni bijna 2,5 procent hoger ten opzichte van de overeenkomstige maand een jaar eerder. Met bijna 1 procent stegen geïmporteerde grond- en hulpstoffen minder snel in prijs dan de stoffen van Nederlandse bodem.

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie berekende over het tweede kwartaal van 2008 een ruim 2 procent hogere afzetprijs dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verbruiksprijs en de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen stegen met respectievelijk bijna 2 en krap 0,5 procent.

Productie groeit

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie in juni bijna 1,5 procent groter dan in dezelfde maand vorig jaar.

In het tweede kwartaal groeide de productie met ruim 1,5 procent. Dit is een sterkere groei dan in het eerste kwartaal, toen ruim 0,5 procent meer geproduceerd werd ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal in 2007.

Volumegroei bruto toegevoegde waarde

In het eerste kwartaal van 2008 was de volumegroei van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent. In het vierde kwartaal van 2007 was het volume vrijwel gelijk aan dat in hetzelfde kwartaal van 2006. Per saldo kwam de groei in 2007 uit op bijna 5,5 procent. Daarmee was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de best presterende branche van de industrie.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen