Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie iets minder negatief is geworden. De orderontvangsten zijn gelijk gebleven en de oordelen zijn minder negatief. In hun verwachtingen blijven de ondernemers tamelijk pessimistisch. Zo houden ze rekening met een afname van hun personeelssterkte in de komende maanden.

Minder negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in juni gelijk gebleven ten opzichte van mei. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is minder negatief. Het oordeel over de voorraden gereed product is niet veranderd en blijft negatief. De index orderpositie is gelijk gebleven en bedraagt 80,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is minder negatief dan vorige maand. Ook over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers minder negatief gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

In juni zagen de ondernemers naar eigen zeggen een lagere productie dan in mei. Voor de komende maanden wordt een verdere daling van de productie verwacht. De ondernemers verwachten wel een stijging van de verkoopprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht 6 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt gelijk is gebleven, net als op de buitenlandse markt binnen de EU. De ondernemers zagen hun concurrentiepositie buiten de EU verslechteren. De ondernemers voorzien een stijging van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal gedaald en komt uit op 76,6. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers tevreden.