Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juli 2008 laat een slechter beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn flink afgenomen en de meeste oordelen blijven duidelijk negatief. De ondernemers zijn pessimistisch gestemd over de toekomstige productie. Het algemene beeld in deze branche is negatief.

Orderontvangsten flink afgenomen

De totale orderontvangsten zijn in juni in vergelijking met mei flink afgenomen. Zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt was er sprake van een flinke afname. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verder verslechterd. De index van de orderpositie is iets gestegen en komt uit op 104,3 (juli 2000=100). De ondernemers zijn nog altijd negatief gestemd over hun orderpositie. Over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers iets minder negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is iets verslechterd ten opzichte van de vorige maand. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juni een hogere productie dan in mei. Voor juli tot en met september 2008 verwachten de ondernemers een flinke afname van de productie. Daarnaast verwachten ze een daling van de verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is dat deze iets gaat afnemen.

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Verslechterende buitenlandse concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt onveranderd is. Op de buitenlandse markt is de concurrentiepositie binnen de EU flink verslechterd, terwijl de concurrentiepositie buiten de EU iets is verbeterd. Voor het derde kwartaal verwachten de ondernemers een afname van de buitenlandse afzet. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal licht afgenomen tot 84,5. Het oordeel over de productiecapaciteit in dit kwartaal blijft nagenoeg ongewijzigd