Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In mei 2008 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omgezet dan in dezelfde maand in 2007. Maar de omzetgroei was bescheiden in vergelijking met de afgelopen maanden. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag bleef vrijwel gelijk aan dat in mei 2007, terwijl het volume van de productie kleiner werd. Tot slot was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(mei 2008 t.o.v. mei 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet weer hoger

In mei 2008 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Deze omzetgroei is geheel te danken aan de verkopen op de binnenlandse markt, waar de omzet ruim 7 procent hoger was. Op de exportmarkt werd 0,5 procent minder omzet geboekt.

In vergelijking met de voorgaande vier maanden is de omzetgroei in mei bescheiden. Daarbij speelden verschillende ontwikkelingen een rol. Allereerst zijn de afzetprijzen in mei minder sterk gestegen dan in de voorgaande maanden. Bovendien had mei één werkdag minder dan in 2007. Tot slot hebben zuivelfabrieken in de tweede helft van mei te maken gehad met een leveringsstop van verse melk, gevolgd door blokkades. Ook dat heeft een nadelig effect gehad op de omzet van de branche.

Per werkdag was het omzetvolume vrijwel gelijk aan dat in mei 2007. Dat gold ook voor het volume in eigen land, terwijl het op de exportmarkt bijna 1 procent kleiner was.

Ook prijzen weer hoger

Stijgende voedselprijzen leidden al maandenlang tot duurdere grond- en hulpstoffen voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. In mei was de verbruiksprijs 14 procent hoger dan dezelfde maand van vorig jaar. De hogere kosten werden doorberekend aan de klanten. Eindproducten van deze branche waren bijna 9 procent duurder. Binnenlandse klanten zagen de prijzen zelfs 12 procent stijgen, terwijl afnemers in het buitenland ruim 5 procent meer moesten betalen.

Toch lijken de prijzen minder sterk te stijgen dan in de voorgaande maanden. In de eerste vier maanden van dit jaar waren de afzetprijzen nog 11 procent hoger dan in dezelfde periode van 2007.

Productie afgenomen

Voor de tweede maand op rij heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie de hogere omzet met een kleiner productievolume gerealiseerd. In mei was het productievolume bijna 2,5 procent kleiner dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook hier speelden de acties in de zuivelindustrie een negatieve rol.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal bijna 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het vierde kwartaal van 2007 was de volumegroei van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent. Het jaar 2007 werd afgesloten met een ruim 1 procent groter volume.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen