Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In mei 2008 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie meer omzet geboekt en meer geproduceerd dan in mei 2007. De orderportefeuille vertegenwoordigde een kleinere waarde dan in mei 2007. Grond- en hulpstoffen werden in mei fors duurder. Daarom moesten afnemers aanzienlijk meer betalen voor de eindproducten. Ten slotte was het volume van de bruto toegevoegde waarde in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2008 t.o.v. mei 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet fors hoger in mei

Voor de vierde keer in 2008 kon de omzetgroei van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie met dubbele cijfers geschreven worden. In mei was de omzet 14 procent hoger dan in mei 2007. De hogere omzet komt geheel voor rekening van hogere afzetprijzen. Per eenheid product bleef de omzet nagenoeg gelijk.

In de aardolie-industrie was het gemiddelde omzetvolume per werkdag 12 procent groter dan in mei 2007. Dit grotere volume is voor een belangrijk deel het gevolg van een grotere afzet in het binnenland. Op de Nederlandse markt werd 25 procent meer eenheden product verkocht. De buitenlandse afzet was ruim 4,5 procent groter. Mei telde een werkdag minder dan in 2007. Dit had een negatief effect op de omzet. Ook liepen in mei de olieprijzen weer sterk op en zorgden daardoor voor fors duurdere eindproducten. Door deze ontwikkelingen was de omzet van de aardolie-industrie bijna 50 procent hoger.

Met de chemische industrie gaat het dit jaar minder voorspoedig. Deze subbranche heeft in mei voor de zesde opeenvolgende maand minder producten afgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. In mei was het gemiddelde werkdagvolume 2 procent kleiner. In het buitenland werden bijna 1 procent minder producten afgezet en op de binnenlandse markt ruim 5 procent minder. De omzet werd negatief beïnvloed door het ongunstige werkdageffect. Hogere afzetprijzen hadden juist een positief effect op de omzet. Hierdoor heeft de chemie in mei per saldo ruim 1,5 procent meer kunnen omzetten.

In de rubber- en kunststofindustrie, ten slotte, was het volume van de gemiddelde dagomzet ruim 2,5 procent kleiner dan in mei 2007. In het buitenland werden bijna 5 procent minder eenheden product verkocht en in het binnenland ruim 1 procent. Het seizoenseffect had een remmend effect en hogere afzetprijzen juist een positief effect op de ruim 4,5 procent hogere omzet van de rubber- en kunststofindustrie.

Lagere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie was in mei 1 procent lager dan in mei vorig jaar. In maart kwam de ontwikkeling van de waarde van de orderontvangsten voor de eerste keer in vier jaar negatief uit. Met de uitkomsten van mei is de gemiddelde waarde van de orderontvangsten over de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 2,5 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Prijzen fors hoger

In mei 2008 was een vat North Sea Brent olie in dollars ruim 83 procent duurder dan in mei vorig jaar. In euro’s was de prijs 59 procent hoger. De waardevermindering van de dollar ten opzichte van de euro temperde het effect van de duurder geworden olie op de prijzen van grond- en hulpstoffen. De hogere prijs van grond- en hulpstoffen vertaalde zich in een 18 procent hogere verbruiksprijs. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs is met 20 procent gestegen. Op de binnenlandse markt waren de producten 18 procent duurder en op de buitenlandse markt 22 procent.

Meer productie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde in mei 2,5 procent meer dan in mei 2007. De aardolie-industrie leverde daarmee de grootste bijdrage aan de totale productiegroei van de branche.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2008 bijna 3,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Daarmee is deze branche de grootste groeier binnen de industrie. Het is al het elfde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2007 werd afgesloten met een bijna 3,5 procent groter volume.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen