Realisaties: papier- en grafische industrie

In april 2008 heeft de papier- en grafische industrie weliswaar meer omzet geboekt, maar minder geproduceerd dan in april 2007. De orderportefeuille vertegenwoordigde een hogere waarde dan in april 2007. Daarnaast werden de grond- en hulpstoffen duurder. Daarom moesten afnemers meer betalen voor de eindproducten. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2008 t.o.v. april 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in april

De omzet in de papier- en grafische industrie was in april 2008 bijna 3 procent hoger dan in april 2007. Ook in de twee onderliggende subbranches, de papierindustrie en de grafische industrie, was de omzet hoger.

In de papierindustrie was het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 9 procent kleiner dan in april 2007. Al meer dan een half jaar is iedere maand de verkoop per eenheid product kleiner dan dezelfde maand een jaar eerder. Op de thuismarkt kwam dit volume bijna 4,5 procent kleiner uit. Op de buitenlandse markt was de gemiddelde dagomzet 12 procent kleiner. Door twee kalenderdagen meer en hogere afzetprijzen kwam de omzet ruim 3,5 procent hoger uit. In het binnenland was de omzet zelfs ruim 9 procent hoger, terwijl op de exportmarkt 0,5 procent omzet ingeleverd werd ten opzichte van april vorig jaar.

De grafische industrie had eveneens te maken met een kleiner omzetvolume per gemiddelde werkdag. In april werden ruim 8 procent minder eenheden product verkocht bij een 2,5 procent hogere omzet. In het binnenland was het omzetvolume 11 procent kleiner terwijl de daarbij behorende omzet vrijwel gelijk bleef. In het buitenland waren de omzetontwikkelingen veel rooskleuriger. Daar werd 14 procent meer omzet geboekt. De omzet per gemiddelde werkdag was 4 procent groter.

Waarde orderontvangsten hoger

In april 2008 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 4,5 procent hoger dan in april een jaar eerder. Over de eerste vier maanden van dit jaar waren de orderboeken nagenoeg even vol als dezelfde periode van 2008.

Prijzen hoger

Als gevolg van de ruim 2 procent hogere importprijzen waren in april 2008 de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen in de papier- en grafische industrie ruim 2,5 procent hoger dan in april 2007. Mede door de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen zijn de producten van deze branche ruim 1,5 procent duurder geworden. De trend van gestegen prijzen is ook zichtbaar in de afzonderlijke subbranches. In de papierindustrie was het niveau van de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in de branche, terwijl in de grafische industrie de prijzen gemiddeld juist minder hard toenamen dan in de branche.

Minder productie

In april 2008 was het volume van de gemiddelde dagproductie van de papier- en grafische industrie bijna 2,5 procent kleiner dan dat van april een jaar eerder. Deze april-uitkomst is duidelijk minder positief dan de ontwikkelingen van het vorige jaar. In 2007 was de productie ruim 2 procent groter dan in 2006. Gemiddeld over de eerste vier maanden was de productie nagenoeg even groot als in dezelfde periode een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het eerste kwartaal van 2008 kon worden afgesloten met een iets groter volume van de bruto toegevoegde waarde. Het volume groeide in dit kwartaal amper een fractie minder dan 0,5 procent. In het vierde kwartaal van 2007 kwam de groei eveneens krap 0,5 procent hoger uit dan het vergelijkbare kwartaal in het voorgaande jaar. Over geheel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de papier- en grafische industrie met ruim 1 procent ten opzichte van 2007.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen