Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De hout-, bouwmaterialen- en overige industrie heeft in april meer omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was echter kleiner. Het productievolume was in april wel groter. Ook de verbruiks- en afzetprijzen stegen ten opzichte van april 2007. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2008 t.o.v. april 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet neemt toe

In april 2008 heeft de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie bijna 9 procent meer omgezet dan in april vorig jaar. De branche zette op de binnenlandse markt ruim 9 procent en in het buitenland ruim 8 procent meer om. Vooral de bouwmaterialenindustrie boekte met een omzetgroei van 16 procent ten opzichte van april 2007, een fraai omzetresultaat. In april hebben twee extra werkdagen de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie positief beïnvloed. Ook droegen hogere afzetprijzen bij aan de omzetstijging. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam in april ruim 5 procent kleiner uit. Op de binnenlandse markt daalde dit volume in dezelfde orde van grootte, terwijl de afzet in het buitenland met 6 procent daalde ten opzichte van april een jaar eerder.

Hogere prijzen

In de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie stegen de afzetprijzen in april met bijna 4 procent. Daarbij waren producten op de exportmarkt iets duurder, en binnenlandse producten iets goedkoper dan gemiddeld. De verbruiksprijs lag bijna 4,5 procent hoger dan in april 2007. Met 3 procent steeg de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen relatief minder sterk.

Groei productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie kwam in april 1 procent groter uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze groei is kleiner dan over de eerste drie maanden van 2008. Toen was het productievolume gemiddeld nog bijna 2,5 procent groter dan in dezelfde periode in 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het eerste kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. In het vierde kwartaal van het vorige jaar was het volume nog vrijwel gelijk aan het overeenkomstige kwartaal van 2006. Over heel 2007 kwam de groei van de bruto toegevoegde waarde in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie uit op bijna 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen