Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Hoewel de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie in april 2008 meer heeft omgezet dan in dezelfde maand van het vorige jaar, was het volume per gemiddelde werkdag kleiner. De waarde van de orderontvangsten was echter hoger en er werd meer geproduceerd. De prijsontwikkeling van ruwe olie leidde tot een aanzienlijke stijging van de verbruiks- en afzetprijzen. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2008 t.o.v. april 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger in april

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie is al anderhalf jaar iedere maand hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook in april was de omzet hoger, ditmaal 14 procent. Van de drie onderliggende branches werd vooral in de aardolie-industrie een fors hoger omzetresultaat genoteerd.

In de aardolie-industrie was de omzet per gemiddelde werkdag bijna 1 procent kleiner dan in april 2007. Dit lagere volume komt geheel voor rekening van een kleinere afzet in het buitenland. Op de exportmarkt werden bijna 8 procent minder eenheden product verkocht, terwijl in eigen land de afzet juist ruim 9 procent groter was. De prijs van ruwe olie, in dollars, was in april gemiddeld 65 procent hoger dan in april vorig jaar. Deze prijsverhoging vertaalde zich in duurdere eindproducten. Door hogere afzetprijzen en twee werkdagen extra was de omzet van deze subbranche 40 procent hoger.

Het gemiddelde werkdagvolume van de chemische industrie was 13 procent kleiner. April is inmiddels de vijfde opeenvolgende maand dat minder eenheden product verkocht werden dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het buitenland werden 10 procent minder producten afgezet en op de binnenlandse markt was het gemiddelde werkdagvolume zelfs 21 procent kleiner. De omzet werd positief beïnvloed door een groter aantal werkdagen en hogere afzetprijzen en kwam daardoor bijna 4,5 procent hoger uit. Daarnaast hadden onderhoudsstops bij enkele grote bedrijven een negatieve invloed op de omzet.

In de rubber- en kunststofindustrie, ten slotte, was het volume van de gemiddelde dagomzet bijna 7 procent kleiner. De omzetontwikkeling was binnen en buiten onze landsgrenzen vrijwel even groot. Het seizoenseffect en hogere afzetprijzen hadden een gunstige invloed op de ruim 6 procent hogere omzet van de rubber- en kunststofindustrie.

Hogere waarde orderontvangsten

De waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie was in april 2008 bijna 4,5 procent hoger dan in april vorig jaar. In maart kwam de ontwikkeling van de waarde van de orderontvangsten voor de eerste keer in vier jaar nog negatief uit. Met de uitkomsten van april is de gemiddelde waarde van de orderontvangsten over de eerste vier maanden van 2008 bijna 4 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Prijzen fors hoger

De hogere prijs van grond- en hulpstoffen vertaalde zich in een 20 procent hogere verbruiksprijs. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs is met 16 procent gestegen. Op de binnenlandse markt waren de producten 14 procent duurder en op de buitenlandse markt 17 procent.

Weer meer productie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde in april krap 1 procent meer dan in april 2007. De aardolie-industrie leverde een royale bijdrage aan de grotere productie van de branche.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het eerste kwartaal van 2008 bijna 3,5 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Daarmee is deze branche de grootste groeier binnen de industrie. Het is al het elfde kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2007 werd afgesloten met een bijna 3,5 procent groter volume.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen