Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2008 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie negatiever is geworden. De orderontvangsten zijn fors afgenomen en de oordelen zijn verder verslechterd. In hun verwachtingen zijn de ondernemers tamelijk pessimistisch. Zo houden ze rekening met een afname van hun personeelsterkte in de komende maanden.

Negatieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in mei fors afgenomen ten opzichte van april. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is verder verslechterd.  Het oordeel over de voorraden gereed product is nagenoeg onveranderd. De index orderpositie is licht gedaald tot 79,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is negatiever dan vorige maand. Over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers eveneens negatief gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

In mei zagen de ondernemers naar eigen zeggen een verdere afname van de productie ten opzichte van april. Voor de komende maanden wordt een verder afnemende productie verwacht. De ondernemers verwachten eveneens een daling van de verkoopprijzen voor hun producten. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand pessimistisch gestemd. Per saldo verwacht nu 6 procent van de ondernemers een afname van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008