Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juni 2008 laat een gelijk beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn flink toegenomen, maar de meeste oordelen blijven negatief. De ondernemers zijn pessimistisch gestemd over de toekomstige productie. Het algemene beeld in deze branche blijft maandelijks wisselen.

Orderontvangsten flink toegenomen

De totale orderontvangsten zijn in mei in vergelijking met april flink toegenomen. Zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt was er sprake van een flinke toename. Het oordeel over de orderontvangsten is ten opzichte van de vorige maand verder verslechterd. De ondernemers zijn nog altijd negatief gestemd over hun orderpositie. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers niet tevreden. De index van de orderpositie is iets gestegen en komt uit op 102,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product is onveranderd. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in mei een gelijke productie aan april. Voor juni tot en met augustus 2008 verwachten de ondernemers een afname van de productie. Daarnaast verwachten ze een lichte stijging van de verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte blijft onveranderd en is licht pessimistisch.

Verwachting juni tot en met augustus 2008

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008