Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in april 2008 flink meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand in 2007. Het omzetvolume per werkdag is licht afgenomen. Het volume van de productie is in april 2008 flink kleiner geworden ten opzichte van april 2007.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(april 2008 t.o.v. april 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet fors hoger

De al maanden stijgende voedingsprijzen hebben ook in april 2008 voor een flinke omzetgroei in de voedings- en genotmiddelenindustrie gezorgd. Vergeleken met april 2007 is de omzet 20 procent hoger uitgekomen. Dit is de grootste omzetgroei sinds de eeuwwisseling. De omzet groeide in het buitenland vrijwel even hard als in eigen land. Het werkdageffect en de prijstoename hebben de omzetgroei in vrijwel gelijke mate beïnvloed.

Vergeleken met april 2007 is het volume van de gemiddelde dagomzet licht afgenomen, namelijk met een half procent. In het binnenland kromp het omzetvolume zelfs met bijna 3,5 procent. Deze afname werd vrijwel geheel gecompenseerd door een toename van het volume van ruim 2 procent op de exportmarkt.

Prijzen hoger

De duurdere voedselprijzen beïnvloeden de prijzen van grond- en hulpstoffen voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De prijsstijgingen in de eerste drie maanden van 2008 overtroffen de gemiddelde prijsstijging over heel 2007 en ook april is hierop geen uitzondering. Ingevoerde grond- en hulpstoffen zijn 18 procent duurder geworden. Grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem stegen iets minder sterk in prijs waardoor per saldo de verbruiksprijs 13 procent hoger uitkwam dan in april 2007. Deze duurdere grond- en hulpstoffen vertaalden zich in een hogere afzetprijs. Het eindproduct was in april 2008, vergeleken met april 2007, gemiddeld ruim 9 procent duurder. De afzetprijs steeg in eigen land sterker dan in het buitenland, respectievelijk met 13 procent en ruim 6 procent in het buitenland.

Productie afgenomen

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft de hogere omzet in april met een kleiner productievolume gerealiseerd. Vergeleken met april 2007 is het productievolume bijna 3,5 procent kleiner. Een dergelijke krimp van het productievolume heeft de branche in bijna vijf jaar niet meer meegemaakt.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het elfde opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De groei van het vierde kwartaal kwam daarmee een fractie hoger uit dan de groei van het derde kwartaal. In heel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie met ruim 1,5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen