Monitor schoonmaakbranche eerste kwartaal 2008

In het eerste kwartaal was de omzet van de schoonmaakbranche hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bovendien was de groei hoger dan in de voorgaande kwartalen. De stemming onder de ondernemers is onveranderd in het eerste kwartaal. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2008.

Omzetgroei hoger dan in voorgaande kwartalen

De schoonmaakbranche heeft in het eerste kwartaal 6,5 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal in 2007. De omzettoename komt voor twee vijfde door gestegen prijzen. Het volume groeide met bijna 4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Bedrijven die gebouwen reinigen hebben 7,7 procent meer omgezet. Hier stegen de prijzen met 2,4 procent. De volumegroei bij de bedrijven die gebouwen reinigen, bedroeg ruim 5 procent. De omzetgroei van de schoonmaakbranche was in het eerste kwartaal hoger dan in de voorgaande drie kwartalen. Toen zette de branche elk kwartaal gemiddeld 3,4 procent meer om dan in het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder. De groei van de schoonmaakbedrijven bleef iets achter bij de gemiddelde omzetgroei van de zakelijke dienstverlening in zijn geheel. Daar was de omzetgroei bijna 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

 Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Meer vacatures vervuld

In het eerste kwartaal zijn er in de schoonmaakbranche duizend vacatures meer vervuld dan er zijn ontstaan. Er ontstonden 6 duizend vacatures. De schoonmaakbranche sloot het eerste kwartaal af met 3 100 openstaande vacatures. Sinds 2005 schommelt het aantal openstaande vacatures rond dit niveau.

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Aantal ontstane en vervulde vacatures

Toename orderontvangsten

Uit de conjunctuurtest van april 2008 blijkt dat de stemming onder de ondernemers onveranderd is. Ze ontvingen naar eigen zeggen in het eerste kwartaal van 2008 flink meer orders dan in het vierde kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter iets verslechterd. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn flink gestegen. De personeelssterkte is iets toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat voor de onderneming is niet veranderd.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Optimistische verwachtingen

Voor het tweede kwartaal van 2008 zijn de ondernemers optimistisch in hun verwachtingen. Er wordt een lichte toename van de orders verwacht. De ondernemers verwachten een verdere stijging van de afzetprijzen. Er wordt dan ook een toename van de omzet verwacht. Verder wordt er een toename van de personeelssterkte verwacht. Een kleine 20 procent van de ondernemers geeft een tekort aan arbeidskrachten op als belemmering van hun zakelijke activiteiten.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.