Monitor reclamebranche eerste kwartaal 2008

De reclamebureaus boekten in het eerste kwartaal een lichte omzetgroei. Daarmee belandde deze branche na twee kwartalen met een omzetdaling weer in de positieve cijfers. De stemming onder de ondernemers is enigszins verslechterd, zo blijkt uit de conjunctuurtest van april 2008. De oordelen zijn lichtelijk achteruit gegaan, maar de ondernemers zijn optimistisch in hun verwachtingen voor komend kwartaal.

Omzetontwikkeling in de plus

In het eerste kwartaal van 2008 was de omzet van de reclamebranche 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. Hiermee kwam deze bedrijfstak voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2007 weer voorzichtig in de positieve cijfers. De neerwaartse tendens in de reclamesector was echter al sinds 2006 vrijwel onafgebroken aan de gang.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Toename orderontvangsten, iets negatiever oordeel

Uit de conjunctuurtest van april 2008 blijkt dat de stemming onder de ondernemers in de reclamebranche iets verslechterd is. De orderontvangsten zijn in het eerste kwartaal volgens de ondernemers verder toegenomen ten opzichte van die in het voorgaande kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is echter iets verslechterd. De aan afnemers berekende afzetprijzen zijn onveranderd en ook de personeelssterkte is niet veranderd. Het oordeel over het huidige economisch klimaat voor de reclameonderneming is per saldo iets verslechterd.

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Optimistische verwachtingen

De ondernemers in de reclamebranche zijn optimistisch in hun verwachtingen voor het tweede kwartaal. De ondernemers die een toename van de orders en omzet verwachten zijn veruit in de meerderheid. In de afzetprijzen worden geen veranderingen voorzien. De verwachting betreffende de toekomstige personeelssterkte is verslechterd, per saldo verwacht nu 13 procent van de ondernemers een toename.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.