Monitor architecten en ingenieurs eerste kwartaal 2008

In het eerste kwartaal was de omzet van de architecten- en ingenieursbureaus hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei was ook iets hoger dan in het vorige kwartaal. De stemming onder de ondernemers is nog altijd positief te noemen, ondanks dat de positieve oordelen in het eerste kwartaal wel wat zijn afgezwakt. In hun verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2008 zijn de ondernemers zeer optimistisch.

Omzetgroei hoger dan in voorgaand kwartaal

De architecten- en ingenieursbureaus hebben in het eerste kwartaal bijna 9 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzetgroei is met ruim 0,5 procent toegenomen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2007. Na de uitzendbureaus en de beveiligings- en opsporingsbedrijven hebben de architecten- en ingenieursbureaus het eerste kwartaal de hoogste omzetgroei behaald. De omzetgroei bij de architecten- en ingenieursbureaus was in het eerste kwartaal bijna 1 procentpunt hoger dan in de zakelijke dienstverlening als geheel.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Ondernemers positief gestemd

Uit de conjunctuurtest van april 2008 blijkt dat de ondernemers in de branche nog altijd zeer positief gestemd zijn. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in het eerste kwartaal van 2008 toegenomen. Het oordeel over deze orderontvangsten is ondanks een lichte afname nog altijd positief. Ook het oordeel over het economische klimaat is nog altijd positief, maar wel minder dan in voorgaande kwartalen. De personeelssterkte is verder toegenomen. De uitbundige stemming die in 2007 heerste, lijkt in 2008 wat af te zwakken.

Oordeelover orderontvangsten en economisch klimaat,

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat,

Toename in orderontvangsten verwacht

In hun verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2008 zijn de ondernemers zeer optimistisch. Er wordt een verdere toename van de orderontvangsten voorzien, evenals een stijging van de afzetprijzen. Ook verwachten ze een verdere toename van de omzet. Per saldo verwacht meer dan 40 procent van de ondernemers een uitbreiding van de personeelssterkte in het tweede kwartaal. Tevens geeft 30 procent aan dat een tekort aan arbeidskrachten een belemmering zal vormen voor zakelijke activiteiten.

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Verwachting voor het tweede kwartaal 2008

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten.