Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2008 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie positief blijft, maar wel minder uitbundig dan voorgaande maanden. De orderontvangsten zijn toegenomen vergeleken met een maand eerder en de oordelen zijn nog altijd positief. De ondernemers verwachten verder een stijging van de productie, evenals een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Aanhoudend positieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in april licht toegenomen ten opzichte van voorgaande maand. Op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt werd een lichte toename in orderontvangsten gerealiseerd. De oordelen van de ondernemers over hun orderontvangsten, de orderpositie en de buitenlandse orderpositie zijn onveranderd. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde iets. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 126,2 (juli 2000=100). In 2008 lijkt het positieve beeld in deze branche iets aan het afzwakken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in april een toename van de productie ten opzichte van maart. Ze verwachten voor de maanden mei tot en met juli een lichte toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. De ondernemers blijven positief over de toekomstige personeelssterkte. Van de ondernemers verwacht per saldo 16 procent een toename van het aantal werknemers.

Verwachting voor mei tot en met juli 2008

Verwachting voor mei tot en met juli 2008