Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van mei 2008 laat een iets positievere stemming zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn in april toegenomen en de oordelen zijn positiever. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie, een stijging van de afzetprijzen en een hogere buitenlandse afzet.

Toename orderontvangsten, positievere oordelen

De ondernemers zagen in april de totale orderontvangsten toenemen ten opzichte van een maand eerder. Op de binnenlandse markt werd een flinke toename geboekt, op de buitenlandse markt een afname. Het oordeel over de orderontvangsten is flink verbeterd. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 107,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is verbeterd, het oordeel over de buitenlandse orderpositie bleef negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is eveneens iets verbeterd. De positieve stemming in de branche is in 2008 aan het afzwakken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in april een gelijk blijvende productie. Ze voorzien voor de maanden mei tot en met juli een toename van de productie. De branche is verder overtuigd van een sterke stijging van de afzetprijzen de komende maanden. De ondernemers verwachten ook een lichte toename in de personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2008

Verwachting voor mei tot en met juli 2008