Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie was in maart 2008 de branche met de grootste omzetdaling. Ook het omzetvolume per werkdag en het productievolume waren kleiner dan in dezelfde maand in 2007. Voor de nabije toekomst lijkt het er ook niet best uit te zien, want de waarde van de orderontvangsten was lager dan in maart vorig jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2008 t.o.v. maart 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Branche met grootste omzetdaling

In maart 2008 was de textiel-, kleding- en lederindustrie de branche met de grootste omzetdaling. De omzet lag 15 procent lager dan in maart vorig jaar. Op de binnenlandse markt werd zelfs 19 procent minder omgezet. Op de exportmarkten werd 12 procent minder omzet geboekt.

Maart had dit jaar twee werkdagen minder dan in 2007. Dit had een flink negatief effect op de omzet. De licht gestegen prijzen konden dit effect niet neutraliseren. Het omzetvolume per werkdag was bijna 8 procent kleiner.

In het eerste kwartaal van 2008 werd ruim 8 procent minder omzet gerealiseerd en het bijbehorende omzetvolume per werkdag was 8 procent kleiner. De omzet daalde in alle subbranches.

Waarde orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was 11 procent lager dan in maart vorig jaar.

In het eerste kwartaal van 2008 lag deze waarde bijna 3 procent lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Alleen in de lederindustrie wisten de ondernemers orders binnen te halen met een hogere waarde dan in de eerste drie maanden van 2007. De waarde van de orderontvangsten lag hier ruim 3 procent hoger.

Prijzen hoger

De verbruiksprijzen waren in maart 2 procent hoger dan in dezelfde maand in 2007. Mede door de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen waren de afzetprijzen bijna 1,5 procent hoger dan in maart vorig jaar. Voor buitenlandse klanten werden de producten bijna 2 procent duurder, terwijl klanten in eigen land bijna 1,5 procent hogere prijzen moesten betalen.

In de eerste drie maanden van dit jaar  stegen de verschillende prijzen ongeveer even sterk als in maart.

Minder productie

In maart was het volume van de gemiddelde dagproductie was ruim 3 procent kleiner dan in dezelfde maand in 2007.

In het eerste kwartaal kwam dit volume daarmee ruim 0,5 procent kleiner uit dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat was vooral te danken aan de lederwarenindustrie waar het productievolume 10 procent groeide.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Na vijf kwartalen van groei sloot de textiel-, kleding- en lederindustrie het vierde kwartaal van 2007 af met een volume van de bruto toegevoegde waarde dat ruim 0,5 procent kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Over heel 2007 was dit volume nog 3 procent groter dan in 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen