Realisaties: papier- en grafische industrie

Hoewel de papier- en grafische industrie in maart 2008 minder heeft omgezet dan in dezelfde maand van het vorige jaar, was de omzet per gemiddelde werkdag vrijwel gelijk. De waarde van de orderontvangsten was lager en er werd minder geproduceerd. De verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2008 t.o.v. maart 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in maart

Al anderhalf jaar werd in de papier- en grafische industrie bijna iedere maand meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Maar in maart was de omzet bijna 8 procent lager. In beide onderliggende subbranches daalde de omzet. De ontwikkeling van de omzet kan van maand tot maand sterk fluctueren, onder meer als gevolg van prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de werkdagen.

In de papierindustrie was de omzet per gemiddelde werkdag 3 procent kleiner dan in maart 2007. Het is inmiddels de zevende maand op rij dat er minder producten verkocht zijn dan in de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar. Dit kwam geheel voor rekening van teleurstellende verkopen buiten de landsgrenzen. Op de exportmarkt was het omzetvolume per gemiddelde werkdag ruim 6 procent kleiner, terwijl in eigen land juist 1,5 procent meer eenheden product verkocht zijn. Door hogere afzetprijzen en doordat maart dit jaar twee werkdagen minder telde kwam de omzet ruim 9 procent lager uit. In het binnenland 4,5 procent en in het buitenland 13 procent minder.

De grafische industrie had echter te maken met een groter omzetvolume per gemiddelde werkdag. In maart werd bijna 2 procent meer eenheden product verkocht. In eigen land was dit volume 2,5 procent groter terwijl de daarbij behorende omzet met 5,5 procent af nam. In het buitenland waren de omzetontwikkelingen minder florissant. Het volume per gemiddelde werkdag kwam bijna 1 procent kleiner uit en de omzet nam met 11 procent af.

In het eerste kwartaal van 2008 werd door de papier- en grafische industrie 1,5 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van dat jaar. De volumeontwikkelingen waren bijna 2 procent kleiner.

Lagere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In maart 2008 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 10 procent lager dan in maart vorig jaar.

Door toedoen van de teleurstellende resultaten in maart waren de ontwikkelingen in het eerste kwartaal met een afname van bijna 1,5 procent eveneens negatief. De goede resultaten van januari en februari konden de mindere uitkomst van maart dus niet compenseren.

Prijzen hoger dan in maart 2007

De prijzen van grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem waren in maart bijna 3 procent hoger. De door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen stegen in vrijwel dezelfde orde van grootte. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen ruim 2 procent in prijs. Op de exportmarkt betaalde men ruim 1,5 procent meer voor het Nederlandse fabricaat.

De verbruiks- en afzetprijzen zijn in de afzonderlijke subbranches eveneens gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

De ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2008 waren nagenoeg gelijk aan die van maart.

Meer productie in maart

In maart 2008 werd in de papier- en grafische industrie 0,5 procent minder geproduceerd dan in maart 2007.

Over het eerste kwartaal bekeken werd 0,5 procent meer geproduceerd dan hetzelfde kwartaal van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007. In het derde kwartaal was de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde een fractie groter dan de groei van het vierde kwartaal. Over geheel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de papier- en grafische industrie met 1,5 procent ten opzichte van 2007.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen