Realisaties: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in maart minder omgezet dan in maart 2007. Ook de waarde van de orderontvangsten kwam in maart 2008 lager uit. Het productievolume was deze maand eveneens kleiner. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was groter dan in de overeenkomstige maand vorig jaar. Daarnaast stegen in maart zowel de verbruiks- als afzetprijzen.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(maart 2008 t.o.v. maart 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Lagere omzet

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie heeft in maart 2008 bijna 3,5 procent minder omgezet dan in maart 2007. Een negatieve omzetontwikkeling van deze branche is de afgelopen jaren zelden voorgekomen. De laatste keer dat een maandomzet lager uitviel dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder, stamt alweer van april 2006. In maart 2008 werd in het buitenland bijna 6 procent minder omgezet. Een binnenlandse omzetgroei van bijna 1 procent kon niet voorkomen dat de totale omzet lager uitviel dan in maart 2007. De samenstelling van de werkdagen heeft in maart een negatief effect op de omzet gehad. Zo telde maart in 2008 twee werkdagen minder dan in 2007. Hogere afzetprijzen konden dit negatieve effect uiteindelijk niet compenseren. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam in maart 2008 bijna 5 procent groter uit. In het binnenland steeg dit volume met bijna 8 procent relatief iets sterker dan op de exportmarkten. Hier was de afzet ruim 3 procent groter dan in maart vorig jaar.

Ondanks het negatieve maartresultaat was de omzet van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie in het eerste kwartaal 7 procent hoger. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag kwam eveneens 7 procent groter uit dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Waarde orderontvangsten fors lager

In maart was de waarde van de orderontvangsten in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie 14 procent lager dan in maart vorig jaar. De eerste twee maanden van 2008 lag de waarde van de orderontvangsten nog gemiddeld bijna 9 procent hoger dan in dezelfde periode van 2007.

Het eerste kwartaal van 2008 wordt afgesloten met een groeicijfer van ruim 1 procent.

Prijzen stijgen

Producten van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie waren in maart 2008 bijna 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand van 2007. De binnenlandse afzetprijs was hierbij ruim 2,5 procent hoger. Buitenlandse klanten zagen de afzetprijs met slechts 0,5 procent stijgen. De prijs van grond- en hulpstoffen lag ruim 0,5 procent hoger dan in maart 2007. Binnen onze landgrenzen werden deze stoffen duurder, terwijl grond- en hulpstoffen afkomstig uit het buitenland iets goedkoper waren.

Bij de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie is de kwartaalontwikkeling vergelijkbaar met de maartontwikkeling. De uitkomsten van de afzetprijs en de verbruiksprijs waren het eerste kwartaal van 2008 in dezelfde orde van grootte als in de maand maart.

Krimp productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie kwam in maart 2008 bijna 2 procent kleiner uit dan in maart 2007.

De metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie sloot desondanks het eerste kwartaal af met een productievolume dat met bijna 0,5 procent iets groter is dan het volume in het eerste kwartaal van 2007. Daarmee herstelt de branche zich van de wat mindere resultaten in het laatste kwartaal van 2007. In dat kwartaal trad er nog een productiekrimp op van ruim 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groeit minder hard

In het vierde kwartaal van 2007 groeide het volume van de toegevoegde waarde met krap 0,5 procent. De groei over het tweede halfjaar van 2007 bleef met 0,5 procent beduidend achter bij de groei over het eerste halfjaar. In de eerste twee kwartalen van vorig jaar groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde nog met gemiddelde 6,5 procent. Per saldo kwam de groei in 2007 uit op ruim 3,5 procent. Daarmee was de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de best presterende branche van de industrie.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen