Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie onveranderd is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten afgenomen. De oordelen zijn iets positiever dan een maand eerder. De ondernemers zijn voorzichtig over de komende drie maanden, er worden geen veranderingen in productie en personeelssterkte voorzien.

Afname orderontvangsten

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in maart afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Vooral op de buitenlandse markt zijn de orderontvangsten afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is onveranderd, het oordeel over de voorraad gereed product is licht verbeterd. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 98,5 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is eveneens licht verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten toename productie

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in maart een toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden april tot en met juni wordt er een gelijk blijvende productie verwacht. Wel zal dit volgens de ondernemers gepaard gaan met stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo nagenoeg geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor april tot en met juni 2008

Verwachting voor april tot en met juni 2008

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het eerste kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt niet veranderd is. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het tweede kwartaal van 2008. De bezettingsgraad is in het eerste kwartaal licht gestegen en komt uit op 84,5. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verslechterd.