Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in februari 2008 beduidend hoger dan in februari 2007. Er werden bovendien meer eenheden product verkocht en de productie was groter. De verbruiks- en afzetprijzen waren fors hoger. Het volume van de bruto toegevoegde waarde kwam in het vierde kwartaal van 2007 groter uit.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet hoger

In februari 2008 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie een 18 procent hogere omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het binnenland groeide de omzet met 19 procent en in het buitenland met 16 procent.  De omzet werd positief beïnvloed door hogere afzetprijzen en doordat februari één werkdag meer telde dan in 2007.

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was ruim 0,5 procent groter dan in februari een jaar eerder. Dit kwam volledig voor rekening van een groter omzetvolume in het buitenland, terwijl in eigen land het omzetvolume vrijwel gelijk bleef.

Hogere prijzen

Vergeleken met februari 2007 zijn de verbruiks- en afzetprijzen in de voedings- en genotmiddelenindustrie in februari 2008 fors hoger. De verbruiksprijs was 15 procent hoger dan in februari 2007. Ook de geïmporteerde grond- en hulpstoffen zijn fors duurder geworden en wel met 19 procent. En gereed product is in februari 11 procent duurder geworden.

Productie groter

Ook de productie groeiede fors. Het productievolume per gemiddelde werkdag was 4 procent groter dan in februari 2007. Na de zomer van 2006 is een dergelijke productiegroei niet meer gerealiseerd.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van 2007 1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is het elfde opeenvolgende kwartaal waarin het volume groter was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar. De groei van het vierde kwartaal kwam daarmee een fractie hoger uit dan de groei van het derde kwartaal. In heel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie met ruim 1,5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen