Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie was in februari 2008 de enige branche met een omzetdaling. Er werden minder producten verkocht en het volume van de gemiddelde dagproductie was kleiner dan in februari 2007. De waarde van de orderontvangsten was lager dan in dezelfde maand in 2007. De prijzen van grond- en hulpstoffen en eindproducten kwamen hoger uit. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2007 groter.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Enige branche met omzetdaling

De textiel-, kleding- en lederindustrie was in februari 2008 de enige branche in de industrie met een omzetdaling. Er werd bijna 4 procent minder omzet geboekt. Februari was de vierde maand op rij dat de omzet lager was dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. De binnenlandse omzet lag bijna 5,5 procent lager en op de exportmarkten werd ruim 3 procent minder omgezet dan in februari vorig jaar.

Februari had dit jaar één kalenderdag meer dan in 2007. Samen met de hogere afzetprijzen had die dag een positief effect op de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was bijna 10 procent kleiner. In eigen land nam dit volume iets sterker af dan op de exportmarkten.

Waarde orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie was ruim 3,5 procent lager dan in februari vorig jaar. Hiermee werd de groei van januari tenietgedaan.

Prijzen hoger

De afzetprijzen waren bijna 1,5 procent hoger dan in februari vorig jaar. Voor buitenlandse klanten stegen de prijzen iets harder dan voor afnemers in het binnenland. De verbruiksprijzen waren bijna 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2007.

Productievolume fractie kleiner

Het volume van de gemiddelde dagproductie was in februari 2008 iets kleiner dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Na vijf kwartalen van groei sloot de textiel-, kleding- en lederindustrie het vierde kwartaal van 2007 af met een volume van de bruto toegevoegde waarde dat ruim 0,5 procent kleiner is dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. In heel 2007 was dit volume nog 3 procent groter dan in 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen