Realisaties: papier- en grafische industrie

Hoewel de papier- en grafische industrie in februari 2008 meer heeft omgezet dan in dezelfde maand van het vorige jaar, was het omzetvolume kleiner. De waarde van de orderontvangsten was echter hoger en er werd meer geproduceerd. De verbruiks- en afzetprijzen waren hoger dan een jaar eerder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde kwam in het vierde kwartaal van 2007 groter uit.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Meer omzet in februari

Al bijna anderhalf jaar wordt in de papier- en grafische industrie iedere maand meer omgezet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook in februari was de omzet hoger, ditmaal bijna 2,5 procent. In de twee onderliggende subbranches groeide de omzet vrijwel even hard.

In de papierindustrie was het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 6 procent kleiner dan in februari 2007. Het is inmiddels de zesde opeenvolgende maand dat het omzetvolume kleiner is dan in de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar. In eigen land werden ruim 4,5 procent minder eenheden product verkocht en op de exportmarkt was het omzetvolume per gemiddelde werkdag bijna 7 procent kleiner. Door hogere afzetprijzen en één kalenderdag meer kwam de omzet bijna 2,5 procent hoger uit. In het binnenland ruim 3,5 procent en in het buitenland ruim 1 procent.

De grafische industrie had eveneens te maken met een kleiner omzetvolume. In februari werden bijna 3 procent eenheden product minder verkocht. In het binnenland was het omzetvolume ruim 1 procent kleiner, terwijl de daarbij behorende omzet met ruim 4,5 procent toe nam. In het buitenland waren de omzetontwikkelingen minder florissant. Het omzetvolume kwam 9 procent kleiner uit en de omzet nam met 6 procent af.

Hogere waarde orderontvangsten in papierindustrie

In februari 2008 was de waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie ruim 5 procent hoger dan in februari vorig jaar.

Prijzen hoger dan in februari 2007

De prijzen van grond- en hulpstoffen van Nederlandse bodem waren in februari ruim 3 procent hoger. De door de papier- en grafische industrie geïmporteerde grond- en hulpstoffen stegen in vrijwel dezelfde orde van grootte. Door de gestegen kosten zijn ook de eindproducten duurder geworden. Op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen bijna 2 procent in prijs. Ook op de exportmarkt betaalden afnemers bijna 2 procent meer voor het Nederlandse fabricaat.

De verbruiks- en afzetprijzen zijn in de afzonderlijke subbranches eveneens gestegen. In de papierindustrie was de prijsstijging hoger dan gemiddeld in de branche, terwijl de grond- en hulpstoffen en producten van de grafische industrie juist minder in prijs gestegen zijn.

Meer productie in februari

In februari 2008 werd in de papier- en grafische industrie ruim 1,5 procent meer geproduceerd dan in februari 2007. In januari was de productie vrijwel gelijk aan die van januari 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2007 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2007. In het derde kwartaal was de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde een fractie groter dan de groei van het vierde kwartaal. Over geheel 2007 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde in de papier- en grafische industrie met 1,5 procent ten opzichte van 2007.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)